50 Anys de Concerts fora de Montserrat


El 28 de novembre es cumpleixen 50 anys del primer concert que va oferir l’Escolania de forma regular fora de Montserrat. Fins a aquell moment, el cor montserratí només havia cantat fora del monestir de forma excepcional. Aquella actuació es va produir arran d’unes audicions per a escolars, organitzades per Joventuts Musicals, que van tenir lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona. En total van fer sis actuacions, entre el novembre de 1968 i l’abril de 1969. Aquell mes d’abril van fer el mateix concert per al gran públic, amb l’Orfeó Català, i a partir d’aquí ja va començar una activitat continuada, i regular, d’actuar també fora de la Basílica de Santa Maria de Montserrat.

Des del novembre de 1968, l’Escolania ha fet 558 concerts, repartits de la manera següent: 339 a Catalunya –amb una mitjana de 6/7 per any-, 147 a l’estranger –uns 3 anuals-, 35 a Montserrat, 21 a la resta dels Països Catalans i 16 a la resta de l’Estat espanyol.

L’Escolania ha ofert concerts en 22 països. El que més visitat ha estat França (12 vegades), seguit d’Alemanya i d’Itàlia (8 cops cadascun), Bèlgica (5), Rússia (3), Àustria (2), Estats Units (2, i també un cop Puerto Rico), Holanda (2), Hongria (2), Japó (2), Luxemburg (2), Polònia (2), Portugal (2), Anglaterra (1), Canadà (1), Irlanda (1), Israel (1), Mònaco (1) i Xina (1).

Coincidint amb l’aniversari del primer concert fora de Montserrat, l’Escolania ha tancat la propera gira internacional, que tindrà lloc del 28 de maig al 3 de juny a Alemanya. Concretament, ha estat convidada per un festival de cors infantils: el “5. Knabenchorfestival Bad Tölz 2019”, que l’organitza la ciutat de Bad Tölz, i en el qual cada edició hi canten el cor local, el Tölzer Knabenchor, i dos convidats. En aquesta ocasió, els convidats són l’Escolania i el cor alemany Limburger Domsingknaben.

La nota de premsa amb els detalls sobre els concerts de l’Escolania i de la gira a Alemanya es pot descarregar a http://abadiamontserrat.net/Dossier/Noticies/50anysdeconcerts.doc