CAT ESP ENG Contactar Portada Mapa Web  
ESCOLANIA COR ESCOLA QUÈ VOLS SABER? INTERN
     COR
     EL DIRECTOR DEL COR
     EL VIROLAI
     DISCOGRAFIA
     CONCERTS I GIRES
     PREMIS
     CAPELLA DE MÚSICA DE MONTSERRAT
     CANTA AMB NOSALTRES!
     EMISSIONS
 

EL VIROLAI

 Enviar un enllaç per email.      Versió per imprimir. 
 

1880-2005
125è aniversari d´
El Virolai

Angelets de El Virolai
Himne dedicat a la Mare de Déu de Montserrat la primera estrofa del qual comença amb els versos “Rosa d’abril, Morena de la serra, de Montserrat estel” , i que fan que sigui conegut també amb el nom del “Rosa d’abril” .
La lletra del Virolai fou composta per Mn. Jacint Verdaguer i fou publicada en el programa del certamen artístic i musical celebrat amb motiu de les festes del Mil·lenari de Montserrat, el 1880. En el mateix programa s’oferia el premi d’un flabiol d’or amb esmalts a la millor melodia popular que s’adaptés al text de Verdaguer.
El 25 d’abril del mateix any fou declarada guanyadora -enmig d’una setantena de composicions– la melodia de Josep Rodoreda.

  • Mn. Jacint Verdaguer

    Nascut a Folgueroles el 1845, fill d’uns pagesos modestos, entrà al seminari de Vic, l’any 1855 i el 1865 guanyà el seus primers premis als jocs florals. Ordenat prevere el 1870, fou destinat a la parròquia rural de Vinyoles d’Orís, on compongué un gran nombre de poemes de to popular i d’apologètica religiosa i on, sobretot, treballà en la seva obra L’Atlàntida . Per raons de salut, el 1874 es traslladà a Barcelona i entrà com a capellà a la Companyia Transatlàntica , amb la qual féu nou vegades la travessia d’Amèrica i recuperà del tot la salut. El període comprès entre els anys 1877 i 1893 fou el més fecund i brillant de la seva creació literària. Els anys següents foren marcats per una sèrie de problemes i malentesos amb el seu protector, el marquès de Comillas i amb les autoritats eclesiàstiques de Barcelona i Vic. Els anys que passà al santuari de la Gleva esdevingueren per a ell un exercici ascètic que recull en unsversos desolats i dramàtics reunits en les Flors del Calvari . L’autor de Pàtria, Montserrat, Jovenívoles, Al cel, Eucaristia , ..., va morir a Vallvidrera, l’any 1902.
  • Mestre Josep Rodoreda

    Nascut a Barcelona el 1851. Començà els estudis a l´Escolania de Nostra Senyora del Remei a Barcelona amb Nicolau Manent el qual li ensenyà el solfeig, el piano, l´harmonia i la composició. Del 1875 fins al 1883 va ser professor de solfeig i piano al conservatori del Liceu. Mestre director de la Societat Coral Euterpe del 1876 fins al 1886. El 1878 fou nomenat membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona. El 1886 fou nomenat director de les acabades de crear Banda Municipal i de l’Escola Municipal de Barcelona. El 1896 marxà a Sant Sebastià per posar-se al front de la banda Municipal d’aquella ciutat. Cap al 1910 es traslladà a Buenos Aires per dirigir l´acadèmia de música que havia fundat Joan Goula i s’hi dedicà a l’ensenyament fins la seva mort el 1922.
    Compositor molt prolífic, va escriure mes de quatre-centes obres de diferents gèneres. La més coneguda és el Virolai a la Verge de Montserrat .
El Virolai
Virolai amb acompanyament
Escoltar el Virolai
Passeig de l´Escolania, s/n 08199 Montserrat | Tel. 938 777 767 | avís legal | crèdits | Contactar | Mapa Web