El Cor

 

Director
del Cor

Llorenç Castelló, nascut a Barcelona l’any 1976, va iniciar els seus estudis musicals a l’Escolania de Montserrat, on va ser deixeble del P. Ireneu Segarra del 1986 al 1990.

Té el títol superior de llenguatge musical, i el professional de composició i piano realitzats al Conservatori Superior de Música del Liceu. És professor del Departament de Didàctica de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des dels seus inicis és membre de la Capella de Música de Montserrat, el cor d’homes que acompanya ocasionalment l’Escolania. El 2009 esdevé segon director de l’Escolania de Montserrat, i el 2012 se li confia també la direcció de la Capella de Música. El 2014 assumeix la direcció de l’Escolania de Montserrat, amb el desig de ser un bon hereu de la tradició rebuda des d’infant, amb estimació per la música conreada a Montserrat durant segles i amb projectes musicals d’obertura als temps actuals.

 

El Virolai

Himne dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, conegut també per “Rosa d’abril” a causa del començament del poema.

La lletra del Virolai fou composta per Mn. Jacint Verdaguer i fou publicada en el programa del certamen artístic i musical celebrat amb motiu de les festes del Mil·lenari de Montserrat, el 1880. En el mateix programa s’oferia el premi d’un flabiol d’or amb esmalts a la millor melodia que s’adaptés al text de Verdaguer.

El 25 d’abril del mateix any fou declarada guanyadora –enmig d’una setantena de composicions– la melodia de Josep Rodoreda.

Partitura i text
Virolai amb acompanyament
Jacint Verdaguer i Josep Rodoreda

Els escolans el canten cada dia a les 13:00. El podeu seguir en directe a través d’aquest enllaç

 

Repertori

L’Escolania està especialitzada en la interpretació de música de l’Escola Montserratina, sorgida a l’entorn del Monestir de Montserrat. Vinculada des de sempre a l’Escolania, és una de les escoles de música d’Europa més representatives per la seva tradició, identificació i singularitat. De tots els compositors que l’han integrat, destaquen Joan Cererols (segle XVII), Anselm Viola i Narcís Casanoves (segle XVIII), Àngel Rodamilans, Anselm Ferrer i Ireneu Segarra (segle XX).

A més de l’Escola Montserratina, l’Escolania interpreta sovint polifonia del Renaixement (sobretot deT.L. de Victoria i G. P. da Palestrina), i autors variats de tots els segles (Mendelssohn, Brahms, Britten…).
En les seves actuacions fora de Montserrat, l’Escolania també difon la música popular catalana amb harmonitzacions de diversos compositors catalans.

 

Discografia

L’Escolania enregistra periòdicament el repertori que li és propi. Aquí pots veure els darrers enregistraments:

 

La Capella
de Música

L’Escolania compta amb la col·laboració de la Capella de Música de Montserrat, un cor d’homes fundat el 1997 i format majoritàriament per Antics Escolans de Montserrat. La seva missió és acompanyar l’Escolania quan el repertori requereix la intervenció de les veus masculines, tant en les celebracions litúrgiques com en els concerts. Ocasionalment la Capella de Música també actua en solitari amb un repertori de música sacra.

L’actual director és Llorenç Castelló.

 

L’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat

L’Escolania té el projecte de crear un nou cor a partir del curs 2023-24, que s’anomenarà l’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat. Estarà format per nois i noies a partir de 17 anys que estiguin cursant estudis de música com a estudiants de Batxillerat o universitaris, i estarà dirigit per en Pau Jorquera. Els seus integrants, encara en etapa de formació, seran considerats igualment «escolans» i «escolanes», aniran vestits amb saia i roquet, i quedaran inscrits en el llibre oficial de vesticions de l’Escolania.

La nova Schola Cantorum cantarà un cap de setmana al mes, en paral·lel a l’actual Escolania: quan l’Schola Cantorum canti a Montserrat, els escolans actuals descansaran. El nou Cor participarà dels actes litúrgics del Santuari, com fa habitualment l’Escolania. En aquest cas està previst que el dissabte cantin la Salve Regina, el Virolai i l’ofici de Vespres, i el diumenge la Missa Conventual de les 11.

Les noies i els nois que formin l’Schola Cantorum tindran l’oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la Comunitat Benedictina.

Vols formar part de l’Schola Cantorum de l’Escolania?
Si tens més de 17 anys i estàs cursant estudis de música, si estudies cant o cantes en algun cor, si et crida l’atenció l’experiència de Música, Natura, Espiritualitat i companyonia que t’ofereix l’Schola Cantorum, escriu-nos a escolania@escolania.cat i ens posarem en contacte amb tu per donar-te tota la informació i resoldre els teus dubtes.

Preguntes freqüents

  • Què és l’Schola Cantorum?

    És un Cor jove de nova creació que pertany a l’Escolania de Montserrat.

  • A qui va dirigit?

    A nois i noies a partir de 17 anys (de 1r de Batxillerat i fins a la finalització dels estudis universitaris) que estiguin cursant estudis de música.

  • Quina és la funció de l’Schola Cantorum?

    L’Schola Cantorum cobreix el servei de la música en la litúrgia de la basílica de Montserrat un cap de setmana cada mes. A més, les noies i els nois que el formin tindran l’oportunitat de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la Comunitat Benedictina.

  • Quan són els assajos?

    L’Schola Cantorum només assajarà els caps de setmana que sigui a Montserrat, començant el dissabte a les 10 del matí i fins diumenge al migdia. No hi ha assajos previstos fora de les dates planificades.

  • Quin és l’horari de treball?

    Et presentem el marc horari de treball que hem planificat
    Dissabte
    – Matí: de 10.00 a 13.30 — Assaig, Salve i Virolai
    – Tarda: de 15.30 a 19:.0 — Activitats formatives, Assaig i Vespres
    Hi haurà la possibilitat de dormir a Montserrat i fer-hi tots els àpats dins d’aquest horari.

    Diumenge
    – Matí: de 9.30 a 12.30 — Assaig, Conventual, Salve i Virolai

  • Quin és el calendari de caps de setmana?

    Pel curs vinent 2023-2024 hem previst que l’Schola Cantorum serà a Montserrat els següents caps de setmana:

    2023 2024
    9 i 10 de setembre 20 i 21 de gener
    11 de setembre (matí)
    Vesticions
    3 i 4 de febrer
    23 i 24 de setembre 16 i 17 de març
    14 i 15 d’octubre 27 i 28 d’abril
    4 i 5 de novembre 25 i 26 de maig
    9 i 10 de desembre 29 i 30 de juny
  • Vestirem amb saia i roquet?

    L’Schola Cantorum és un cor litúrgic format per escolans i escolanes que, tal com passa amb tots els escolans de Montserrat, seran vestits i vestides com a tals amb la saia i el roquet a principi de curs, i quedaran inscrits i inscrites en el llibre oficial de vesticions del Monestir.

  • Quant val cantar a L’Schola Cantorum?

    Cantar a l’Schola Cantorum és gratuït. Els cantaires no paguen cap quota, i l’Abadia de Montserrat cobreix íntegrament les despeses d’allotjament i manutenció dels cantaires.

  • Què haig de fer per formar-ne part?

    Primer de tots has d’escriure un correu a escolania@escolania.cat presentant-te i explicant-nos el que et sembli més rellevant. Ens posarem en contacte amb tu i et convocarem per fer una petita audició amb el director del Cor i una conversa amb el prefecte de l’Escolania.

  • Quan seran les audicions?

    Properament anunciarem la data de la convocatòria.

  • Quins són els requisits per poder fer l’audició?

    Els requisits de formació són els següents: lectura musical, experiència en cant coral, ser sensibles al fet religiós cristià i també es valorarà positivament que estiguin cursant estudis de cant.

 

Galeria Multimèdia