El Cor

 

Director
del Cor

Llorenç Castelló, nascut a Barcelona l’any 1976, va iniciar els seus estudis musicals a l’Escolania de Montserrat, on va ser deixeble del P. Ireneu Segarra del 1986 al 1990.

Té el títol superior de llenguatge musical, i el professional de composició i piano realitzats al Conservatori Superior de Música del Liceu. És professor del Departament de Didàctica de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des dels seus inicis és membre de la Capella de Música de Montserrat, el cor d’homes que acompanya ocasionalment l’Escolania. El 2009 esdevé segon director de l’Escolania de Montserrat, i el 2012 se li confia també la direcció de la Capella de Música. El 2014 assumeix la direcció de l’Escolania de Montserrat, amb el desig de ser un bon hereu de la tradició rebuda des d’infant, amb estimació per la música conreada a Montserrat durant segles i amb projectes musicals d’obertura als temps actuals.

 

El Virolai

Himne dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, conegut també per “Rosa d’abril” a causa del començament del poema.

La lletra del Virolai fou composta per Mn. Jacint Verdaguer i fou publicada en el programa del certamen artístic i musical celebrat amb motiu de les festes del Mil·lenari de Montserrat, el 1880. En el mateix programa s’oferia el premi d’un flabiol d’or amb esmalts a la millor melodia que s’adaptés al text de Verdaguer.

El 25 d’abril del mateix any fou declarada guanyadora –enmig d’una setantena de composicions– la melodia de Josep Rodoreda.

Partitura i text
Virolai amb acompanyament
Jacint Verdaguer i Josep Rodoreda

Els escolans el canten cada dia a les 13:00. El podeu seguir en directe a través d’aquest enllaç

 

Repertori

L’Escolania està especialitzada en la interpretació de música de l’Escola Montserratina, sorgida a l’entorn del Monestir de Montserrat. Vinculada des de sempre a l’Escolania, és una de les escoles de música d’Europa més representatives per la seva tradició, identificació i singularitat. De tots els compositors que l’han integrat, destaquen Joan Cererols (segle XVII), Anselm Viola i Narcís Casanoves (segle XVIII), Àngel Rodamilans, Anselm Ferrer i Ireneu Segarra (segle XX).

A més de l’Escola Montserratina, l’Escolania interpreta sovint polifonia del Renaixement (sobretot deT.L. de Victoria i G. P. da Palestrina), i autors variats de tots els segles (Mendelssohn, Brahms, Britten…).
En les seves actuacions fora de Montserrat, l’Escolania també difon la música popular catalana amb harmonitzacions de diversos compositors catalans.

 

Discografia

L’Escolania enregistra periòdicament el repertori que li és propi. Aquí pots veure els darrers enregistraments:

 

La Capella
de Música

L’Escolania compta amb la col·laboració de la Capella de Música de Montserrat, un cor d’homes fundat el 1997 i format majoritàriament per Antics Escolans de Montserrat. La seva missió és acompanyar l’Escolania quan el repertori requereix la intervenció de les veus masculines, tant en les celebracions litúrgiques com en els concerts. Ocasionalment la Capella de Música també actua en solitari amb un repertori de música sacra.

L’actual director és Llorenç Castelló.

 

L’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat

 

 

Des del curs 2023-24 l’Escolania disposa d’un nou cor que s’anomena Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat.Està format per nois i noies a partir de 17 anys que estan cursant estudis de música a banda de ser estudiants de Batxillerat o universitaris. El dirigeix en Pau Jorquera. Els seus integrants, encara en etapa de formació, són considerats igualment «escolans» i «escolanes», van vestits amb saia i roquet, i queden inscrits en el llibre oficial de vesticions de l’Escolania.

L’Schola Cantorum canta un cap de setmana al mes en paral·lel a l’Escolania tradicional: quan l’Schola Cantorum canta a Montserrat, els escolans actuals descansaran. I quan canta participa en els mateixos actes litúrgics del Santuari, com fa habitualment l’Escolania: la Salve i el Virolai dissabte al migdia, l’ofici de Vespres dissabte a la tarda, i la Missa Conventual del diumenge a les 11.

Les noies i els nois que formen l’Schola Cantorum tenen l’oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la Comunitat Benedictina.

Vols formar part de l’Schola Cantorum de l’Escolania?

Si tens més de 17 anys i estàs cursant estudis de música, si estudies cant o cantes en algun cor, si et crida l’atenció l’experiència de Música, Natura, Espiritualitat i companyonia que t’ofereix l’Schola Cantorum, escriu-nos a escolania@escolania.cat i ens posarem en contacte amb tu per donar-te tota la informació i resoldre els teus dubtes.

Preguntes freqüents

 • Què és l’Schola Cantorum?

  És un Cor jove creat el curs 2023-24 que pertany a l’Escolania de Montserrat.

 • A qui va dirigit?

  A nois i noies a partir de 17 anys (de 1r de Batxillerat i fins a la finalització dels estudis universitaris) que estiguin cursant estudis de música.

 • Quina és la funció de l’Schola Cantorum?

  L’Schola Cantorum cobreix el servei de la música en la litúrgia de la basílica de Montserrat un cap de setmana cada mes. A més, les noies i els nois que el formin tindran l’oportunitat de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la Comunitat Benedictina.

 • Quan són els assajos?

  L’Schola Cantorum només assaja els caps de setmana que és a Montserrat, començant el dissabte a les 10 del matí i fins diumenge al migdia. No hi ha assajos previstos fora de les dates planificades.

 • Quin és l’horari de treball?

  Et presentem el marc horari de treball que hem planificat

  Dissabte
  – Matí: de 10.00 a 13.30 — Assaig, Salve i Virolai
  – Tarda: de 15.30 a 19:00 — Activitats formatives, Assaig i Vespres
  Hi ha la possibilitat de dormir a Montserrat i fer-hi tots els àpats dins d’aquest horari.
  Diumenge
  – Matí: de 9.30 a 12.30 — Assaig, Conventual, Salve i Virolai

 • Quin és el calendari de caps de setmana?

  El calendari del proper curs 2024-2025 encara no ha estat publicat, però el farem saber aviat a les persones interessades a formar-ne part.

 • Vestirem amb saia i roquet?

  L’Schola Cantorum és un cor litúrgic format per escolans i escolanes que, tal com passa amb tots els escolans de Montserrat, seran vestits i vestides com a tals amb la saia i el roquet a principi de curs, i quedaran inscrits i inscrites en el llibre oficial de vesticions del Monestir.

 • Quant val cantar a L’Schola Cantorum?

  Cantar a l’Schola Cantorum és gratuït. Els cantaires no paguen cap quota, i l’Abadia de Montserrat cobreix íntegrament les despeses d’allotjament i manutenció dels cantaires.

 • Què haig de fer per formar-ne part?

  Primer de tot has d’escriure un correu a escolania@escolania.cat presentant-te i explicant-nos el que et sembli més rellevant. Ens posarem en contacte amb tu i et convocarem per fer una petita audició amb el director del Cor i una conversa amb el prefecte de l’Escolania.

 • Quan seran les audicions?

  La propera convocatòria serà el dia 13 d’abril de 2024, però no descartem obrir un segon dia si hi ha molta demanda

 • Quins són els requisits per poder fer l’audició?

  Els requisits de formació són els següents: lectura musical, experiència en cant coral, ser sensibles al fet religiós cristià i també es valorarà positivament que estiguin cursant estudis de cant.

 

Galeria Multimèdia