El Cor

 

Director
del Cor

Llorenç Castelló, nascut a Barcelona l’any 1976, va iniciar els seus estudis musicals a l’Escolania de Montserrat, on va ser deixeble del P. Ireneu Segarra del 1986 al 1990.

Té el títol superior de llenguatge musical, i el professional de composició i piano realitzats al Conservatori Superior de Música del Liceu. És professor del Departament de Didàctica de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des dels seus inicis és membre de la Capella de Música de Montserrat, el cor d’homes que acompanya ocasionalment l’Escolania. El 2009 esdevé segon director de l’Escolania de Montserrat, i el 2012 se li confia també la direcció de la Capella de Música. El 2014 assumeix la direcció de l’Escolania de Montserrat, amb el desig de ser un bon hereu de la tradició rebuda des d’infant, amb estimació per la música conreada a Montserrat durant segles i amb projectes musicals d’obertura als temps actuals.

 

El Virolai

Himne dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, conegut també per “Rosa d’abril” a causa del començament del poema.

La lletra del Virolai fou composta per Mn. Jacint Verdaguer i fou publicada en el programa del certamen artístic i musical celebrat amb motiu de les festes del Mil·lenari de Montserrat, el 1880. En el mateix programa s’oferia el premi d’un flabiol d’or amb esmalts a la millor melodia que s’adaptés al text de Verdaguer.

El 25 d’abril del mateix any fou declarada guanyadora –enmig d’una setantena de composicions– la melodia de Josep Rodoreda.

Partitura i text
Virolai amb acompanyament
Jacint Verdaguer i Josep Rodoreda

Els escolans el canten cada dia a les 13:00. El podeu seguir en directe a través d’aquest enllaç

 

Repertori

L’Escolania està especialitzada en la interpretació de música de l’Escola Montserratina, sorgida a l’entorn del Monestir de Montserrat. Vinculada des de sempre a l’Escolania, és una de les escoles de música d’Europa més representatives per la seva tradició, identificació i singularitat. De tots els compositors que l’han integrat, destaquen Joan Cererols (segle XVII), Anselm Viola i Narcís Casanoves (segle XVIII), Àngel Rodamilans, Anselm Ferrer i Ireneu Segarra (segle XX).

A més de l’Escola Montserratina, l’Escolania interpreta sovint polifonia del Renaixement (sobretot deT.L. de Victoria i G. P. da Palestrina), i autors variats de tots els segles (Mendelssohn, Brahms, Britten…).
En les seves actuacions fora de Montserrat, l’Escolania també difon la música popular catalana amb harmonitzacions de diversos compositors catalans.

 

Discografia

L’Escolania enregistra periòdicament el repertori que li és propi. Aquí pots veure els darrers enregistraments:

 

La Capella
de Música

L’Escolania compta amb la col·laboració de la Capella de Música de Montserrat, un cor d’homes fundat el 1997 i format majoritàriament per Antics Escolans de Montserrat. La seva missió és acompanyar l’Escolania quan el repertori requereix la intervenció de les veus masculines, tant en les celebracions litúrgiques com en els concerts. Ocasionalment la Capella de Música també actua en solitari amb un repertori de música sacra.

L’actual director és Llorenç Castelló.

 

Galeria Multimèdia