Pàgina L’Escolania

 

Salutació del Prefecte

Sigueu molt benvinguts a l’espai web de l’Escolania de Montserrat!

Els escolans i tota la comunitat educativa desitgem que tota la informació que trobeu en aquesta visita virtual us serveixi, i alhora que sigui el preludi d’una audició en viu del nostre Cor.

L’Escolania és un Cor litúrgic, que des de fa més de set-cents anys canta per a la Mare de Déu de Montserrat. Això no obstant, l’Escolania actual s’ha adaptat als nous temps, i no només segueix cantant al santuari sinó que sovint fa concerts arreu del nostre país i a l’estranger. I encara que el Cor sigui la raó de ser de la nostra existència, l’Escolania també té una Escola que està al servei dels nois que en cada moment formen el Cor, i una Residència on els nois poden créixer en valors i rebre l’ajuda que els cal en cada moment.

En aquest espai hi trobareu informació general sobre la nostra activitat musical i també el més essencial de cadascun dels tres àmbits que componen l’Escolania: el Cor, l’Escola i la Residència.

Si us convé alguna cosa més, també podreu entrar en contacte amb nosaltres. Us convidem a fer-ho per tot allò que us calgui.

Que el cant dels escolans us transmeti la Pau i la Bellesa de Déu. Moltes gràcies!

P. Efrem de Montellà
Prefecte

 

Els Escolans

Actualment l’Escolania està formada per 46 nois de 9 a 14 anys de tot Catalunya. La majoria d’escolans comencen a 4t de Primària (algun comença a 5è), i acaben a 1r o 2n d’ESO en funció de la veu.

L’Escolania és un centre integrat d’ensenyaments bàsic i artístic, reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Al matí, els escolans reben l’ensenyament general de totes les assignatures. I dediquen tota la tarda a la música (llenguatge musical, assaig amb el Cor, estudi dels dos instruments, orquestra, etc.).

Des de l’inici, fa segles, els escolans fan a través del cant un servei al Santuari de Montserrat, visitat per persones de tot el món que diàriament vénen a escoltar-los. I a Montserrat reben una formació global que els permeti créixer positivament en aquesta edat tan important.

 

Equip humà

Perquè tota l’activitat sigui possible, l’Escolania compta amb la dedicació inestimable de tot un equip humà format per professors, educadors i persones que treballen en l’àmbit de l’administració i els serveis.

 

AMPA

L’Associació de Mares i Pares de l’Escolania té un paper molt actiu en la vida de l’Escolania, organitzant activitats per a les famílies i col·laborant en tot allò que se’ls demana.

 • Programa de socialització de llibres
 • Festa de la Castanyada, amb concurs de panellets
 • Coral 100veus, formada per pares, mares, germans i germanes d’escolans
 • Col·laboració amb la distribució d’entrades dels concerts
 • Manteniment de La Llar, espai-menjador per a les famílies els diumenges
 

Antics Escolans

 

Des de fa més de cent anys, la “Unió Escolania de Montserrat” aplega els antics escolans de totes les edats amb la finalitat de facilitar el contacte i mantenir el caliu entre tots aquells qui han format part de l’Escolania. Pel sol fet d’haver estat escolà es forma part de l’associació. Aquells que volen paguen una quota anual voluntària, que els dona accés a una bona colla d’avantatges en els serveis que ofereix Montserrat. Anualment es publica una revista en paper, i bimensualment una altra de digital. L’associació organitza trobades anuals per promocions i promou el coneixement i ajuda mútua entre tot els seus membres. Podeu visitar el seu espai web, i també les seves xarxes socials: Facebook i Instagram.

 

Amics de l’Escolania

Els Amics de l’Escolania són persones que volen ajudar al sosteniment de l’Escolania. Des de sempre, l’Escolania ha estat oberta a nois de provinences molt diferents, donant l’oportunitat de ser escolans a nois amb talent musical independentment de la capacitat econòmica de la família. Mitjançant el teu donatiu, tu pots fer possible que l’Escolania continuï la seva missió per molts anys. Un mínim donatiu de 50€/curs és una ajuda molt significativa per a nosaltres. Tots els Amics de l’Escolania rebran la Revista de l’Escolania. Des d’ara moltes gràcies!

Si prefereixes fer una transferència, envia un correu a escolania@escolania.cat i fes-la al número de compte: ES69 2100-0215-30-0200000533 (La Caixa)

Si no tens compte de PayPal aquí en pots obrir un de manera senzilla i gratuïta.

Fer una donació per Paypal:

 

La Revista de l’Escolania

A través d’aquesta publicació, pots fer-te una idea dels darrers cursos a la vida a l’Escolania.

 

Situació i dades de contacte


  Escolania de Montserrat
  Passeig de l’Escolania s/n.
  08199 Montserrat.

  Telèfon: +34 93 877 77 67
  Mail: escolania@escolania.cat

  Venir amb transport públic
  En totes les estacions dels FGC es pot comprar el bitllet que permet combinar el trajecte de tren amb el cremallera fins a Montserrat.

  Aeri de Montserrat

   

  Vols visitar l’Escolania?

  L’Escolania de Montserrat obre les portes a tothom qui ho desitgi per conèixer com és actualment una de les escoles de música més antigues i emblemàtiques del món. Podeu visitar les instal·lacions dels tres àmbits de l’Escolania: el Cor, l’Escola i la Residència, conèixer com és el dia a dia dels escolans, i acabar la visita a la Basílica escoltant en directe el cant de la Salve.

  Des del departament de visites guiades de Montserrat s’ofereixen visites a l’Escolania per a escoles o altres col.lectius:

  • Visites per a escoles, més informació aquí.
  • Visites per a altres col·lectius, més informació aquí.
   

  Història

   

  Què vols saber? (FAQS)

  Com es pot entrar a l’Escolania?
  Aquí tens la resposta

  Com és el dia a dia d’un escolà?

  Els escolans comencen les classes a les 9:15, cosa que permet arribar amb el primer cremallera. A les 13:00 canten la salve de dilluns a divendres, i després van a dinar i tenen una estona de descans. A la tarda les classes tornen a començar a les 14:30, i a les 16:00 tenen el berenar. Després d’una estona més de classes i d’assaig, tornen a cantar a les 19:15. I després es pot anar a casa a dormir o bé quedar-se a Montserrat per sopar i fer una estona de recreació abans d’anar a dormir. Els escolans de 4t a la tarda acaben l’activitat lectiva a les 17:45.

  Què estudien?
  Els escolans a Montserrat estudien el mateix que els nois de la seva edat. Però a més, fan molta música: toquen dos instruments cada un (el piano i un altre instrument de l’orquestra), fan llenguatge musical, cant coral, classe d’orquestra…

  Com és l’Escolania per dintre?
  Aquí pots veure algun dels espais de l’Escolania en el vídeo de la Jornada de Portes Obertes.

  Quant dura l’estada?
  La majoria de nois entren a 4t de Primària, i algun a 5è. L’estada a l’Escolania s’acaba a 1r o 2n d’ESO, en funció de l’evolució de la veu.

  Com és la setmana d’un escolà?
  L’horari que has llegit més amunt és el que fem de dilluns a dijous. Els divendres tots els escolans marxen a casa a les 17:30, i s’hi estan fins diumenge al matí a les 10:00. Els diumenges són un dia especial: canten a les 11:00 (Missa Conventual) i a les 18.45 (Vespres), i el temps que queda entremig és un temps de convivència de famílies, la majoria de les quals el passen a Montserrat (tot i que els que viuen més a prop poden anar a dinar a casa). També de vegades s’organitzen activitats en aquesta franja. Val a dir que el diumenge normalment no vénen tots els escolans, sinó que s’organitzen torns perquè tothom pugui tenir alguns diumenges lliures, a banda dels que té tothom durant les vacances (dues setmanes per Nadal, la setmana després de Setmana Santa i unes vuit setmanes a l’estiu).

  Com són els escolans?
  Els escolans són nois absolutament normals: juguen, riuen, ploren, s’il·lusionen, s’enfaden. N’hi ha de més moguts, n’hi ha de més calmats, alguns són més trapelles, altres no tant… Sí que és veritat que a l’Escolania es donen algunes característiques que potser no són el més habitual en els nois d’aquesta edat: l’interès per la música clàssica, el gust de molts per la lectura, la seva valentia per actuar en públic davant de molta gent, la manera que tenen de parlar amb els mitjans de comunicació… I en una cosa són excepcionals: quan canten, arriben al cor de les persones, i gent de tot el món s’emociona en sentir-los cantar.

  Què mengen?
  Els escolans mengen una dieta equilibrada, seguint l’assessorament d’una nutricionista. Els àpats són elaborats per un equip de cuiners que fan cuina casolana. Al llarg de la seva estada, s’intenta que els escolans aprenguin a menjar de tot.

  D’on vénen?
  Els escolans vénen de tot el territori català. Ocasionalment, n’ hi ha hagut també d’altres zones dels Països Catalans.

  Qui paga l’Escolania?
  Els pares dels escolans paguen un 20% de l’estada del seu fill a Montserrat. El Departament d’Ensenyament paga una part de l’escola. A través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, hi ha algunes ajudes d’espònsors. I la resta de despeses, que és la major part, les assumeix l’Abadia de Montserrat. Ara bé, cap noi no deixa de ser a l’Escolania per un tema econòmic: l’important és tenir una bona veu i unes bones aptituds per a la música.

  Avantatges per a les famílies
  Cada diumenge, les famílies disposen de plaça de pàrquing, d’un espai per als àpats, i descomptes diversos en el Santuari. Però l’enriquiment més important que viuen les famílies a Montserrat és la convivència amb els altres pares i germans, i amb tots els qui formen part de Montserrat.

  A quins països han anat a cantar?
  A molts: Estats Units, Rússia, Japó, França, Itàlia, Alemanya, Xina, Bèlgica, Polònia, Suïssa, Hongria, Ciutat del Vaticà, Puerto Rico, Holanda, Andorra, Luxemburg, Regne Unit, Canadà, Mònaco, Àustria, Israel, Portugal.

   

  Canta amb nosaltres!

  T’agradaria cantar a l’Escolania de Montserrat?
  Vols tenir més informació?

  Cantar a l’Escolania és una experiència única, i no només a nivell musical. A l’Escolania oferim una educació integral, en un entorn molt especial que ofereix un munt d’oportunitats.

  L’Escolania està formada per nens que fan entre 4t de primària i 2n d’ESO. L’entrada és a 4t de primària, però també es pot entrar a 5è si aquell curs ha quedat alguna plaça lliure. Però si us plantegeu de venir és millor si contacteu amb nosaltres el més aviat possible (es pot començar el procés a partir de 1r de primària). Podem oferir-vos una visita sense cap compromís.

  Per als qui es plantegen d’entrar, el procés final de selecció no es fa fins a 3r de primària. Però és bo haver iniciat abans una fase de preparació i coneixença mútua. Amb tot, qualsevol moment és bo per començar el procés.

  Estar a l’Escolania ha de ser un guany per a tothom: per al noi, per a la família i per a l’Escolania. Per formar part de l’Escolania cal que el noi tingui aptitud per la música i bona veu, però és igualment important que la família conegui el nostre projecte pedagògic i el vegi com una cosa bona per al seu fill. Per això cal un temps de coneixença mútua que anem fent a través de diverses visites, i amb les proves finals.

  Estant a l’Escolania el noi aprendrà molta música, però també rebrà un ensenyament general i humà de qualitat, formarà part d’una escola que té grups molt reduïts, i també aprendrà molt a través de la convivència amb els altres i de les moltes experiències que farà anant a cantar amb el Cor.

  Si voleu rebre més informació o voleu fer-nos una visita, no dubteu a contactar amb nosaltres o consultar el full informatiu.

  També hi ha la possibilitat de participar en la propera Jornada de Portes Obertes que enguany serà el diumenge 3 de març d’11h a les 17h. Per a famílies amb nens que els agradi la música, a partir de 1r de Primària.

  A continuació us detallem l’estructura que tindrà la jornada:

  • A les 12:30h – Rebuda i visita guiada a l’Escolania, acompanyats per un escolà.
  • S’ofereix dinar a les famílies que ens visiten (el dinar serà gratuit al buffet)
  • A les 15:15h – Activitats de lleure per als nens i els germans o germanes, i reunió informativa per als pares i mares
  • A les 16:30h – Xocolatada amb els escolans i les seves famílies
  • A les 17:30h – S’acaba la Jornada de portes obertes, però qui vulgui es podrà quedar a les Vespres per tornar a escoltar l’Escolania (canten un altre cop a les 18:45h).Si es vol, es pot venir abans a escoltar l’Escolania en directe cantant a la Missa Conventual a les 11:00h. Al final de la Missa els escolans canten la Salve i el Virolai.

  Informació i inscripcions envieu un mail a: escolania@escolania.cat o omple aquest formulari
  Veure Vídeo promocional

   

  Vols jugar amb el retallable?